קינואה – אהבה ממבט שני
אומרים שאת הודו אתה יכול או לשנוא או להתאהב בה עד כאב. אין אמצע. או שאתה אוהב או שאתה תופס את הטיסה הראשונה הביתה. את אותו הדבר בדיוק אני שומעת לאחרונה על קינואה – או שאתה עף עליה או שהדבר הזה לא יכנס אלייך הביתה או לפה בחיים. אין אמצע.
אני אישית מכירה אנשים באמצע ובטוחה שלא ניתן להלביש על הקינואה את מה שמיוחס להודו. גם איתרתי את שורש הטעות הזו: מסתבר שרבים בכלל לא מבינים את הקינואה. יש כל כך הרבה מיתוסים ודברי הבל שמסתובבים להם אודות המאכל הנפלא הזה, וכאשר אני קוראת אותם אני בטוחה שמי שכתב אותם לא טעם קינואה טובה ולו פעם אחת בחייו.
נכון, הקינואה היא חומר גלם חדש עבורנו. במערב, היא נתפסת כמאכל שרק טבעונים או צמחוניים צורכים, אבל אם לומדים עליה קצת וגם לומדים כיצד להכין אותה נכון, השמיים הם הגבול. מבחינתי הקינואה היא Misunderstood (=לא מובנת כהלכה), אבל אם תשמרו על ראש פתוח ועם קצת עזרה והכוונה – אני בטוחה שגם אתם תתאהבו בה, אם לא במבט ראשון, אז לפחות במבט שני.
מי זו קינואה? מהיכן היא הגיעה? ומה ההורים עושים?
כאשר הגשתי לראשונה מנה עם קינואה הרגשתי כאילו הבאתי חבר חדש לבית ההורים. התחילו לשאול אותי שאלות כמו "מאיפה הבאת אותה?", "מה היא עושה?", "איפה היא גרה?" ו"מה ההורים עושים?".
אז הנה התשובות בקצרה. הקינואה מגיעה אלינו מהרי האנדים שבדרום אמריקה. היא שייכת למשפחת הירבוזיים (היא לא דגן! למרות שרבים חושבים כך בטעות. היא יותר דומה לסלק מבחינה בוטנית) והיא נחשבת לצמח בעל כושר הישרדות גבוה במיוחד (היא גדלה בגבהים עצומים בהרי האנדים). זו גם הסיבה שאסטרונאוטים לוקחים אותה לחלל. הארצות שמייצרות את התוצרת הגדולה ביותר בעולם של קינואה הן פרו ובוליביה, שם הקינואה נחשבת מאכל מסורתי שנמצא בשימוש כבר יותר מ-5,500 שנים.
וזה ממש לא נגמר כאן. הקינואה התברכה בערכים תזונתיים גבוהים במיוחד, ובהקשר הזה אין לקינואה אח או רע. היא מכילה סידן, מגנזיום, אבץ, סידן, ברזל, מינרלים ויטמינים, ואת כל חומצות האמינו הנחוצות לנו ליצירת חלבון מלא.
אז נכון, מסתובבת לה שמועה בעיר שיש לקינואה טעם לוואי של סבון. זה אך טבעי. השכבה העליונה של הצמח מורכבת מחומר הנקרא סאפונינים, ולו יש טעם מר שמזכיר קצת סבון. אבל אם מבשלים את הקינואה כמו שצריך, לא מרגישים את טעם הסבון, מאחר והטעם הזה אמור להעלם כבר בתהליך ההשרייה. איך? על כך ארחיב כעת.
בישול נכון של קינואה/ סוגת בשיתוף מאקו
את המתכון הבא תוכלו לעשות הן עם קינואה לבנה והן עם קינואה אדומה.
הרכיבים הדרושים:
1.5 כוסות קינואה
כסף שמן
כפית מלח
ליטר וחצי מים רותחים
הכנה:
שטפו היטב את הקינואה והניחו אותה בקערה מלאה במים מהברז. ערבבו את הקינואה בקערה בעדינות עד שתראו קצף (הקצף נוצר בגלל הסאפונינים).
סננו את המים וחזרו על הפעולה הזו כמה פעמים, עד אשר אתם משרים ולא רואים יותר קצף. לבסוף סננו את הקינואה ושטפו אותה היטב.
בסיר גבוה חממו שמן.
הוסיפו את הקינואה לסיר השמן וטגנו אותה למשך כ-5 דקות. ערבבו והמליחו.
הנמיכו את הלהבה והוסיפו אל סיר הקינואה מים רותחים. כסו את הסיר היטב ובשלו כ-8 דקות. ערבבו מדי פעם.
אם הקינואה רכה ואכילה היא מוכנה. אם לא המשיכו לבשל אותה עוד דקות ספורות.
כשהיא מוכנה מסננים אותה ולא שוטפים אותה. אפשר לנער מדי פעם כדי לעזור לנוזלים לצאת.
זהו יש לכם קינואה וכעת ניתן לעשות איתה מגוון רחב של מאכלים נפלאים.
בתאבון!