פלנצ'ה על הפלנצ'ה

פלנצ'ה

נסו רגע להגיד פלנצ'ה עשר פעמים רצוף בלי להכשל בלשונכם. הצלחתם? גם אני לא. אבל להגיד אותה פעם אחת זו לא בעיה, במיוחד כשהיא חלק משם של מנה טעימה במיוחד, זה הופך את כל העסק להרבה יותר מתגלגל על הלשון והכי חשוב – טעים! נגיד, לפחות קונספטואלית, "דג על הפלנצ'ה" נשמע הרבה יותר מסקרן, מעניין, אקזוטי ומוצלח מסתם דג. יש כאן איזה ניחוח של השקעה או תחכום קולינרי מסוים וזה לגמרי מוסיף חשק ותאבון, לפחות אצלי.

אז מהי הפלנצ'ה הזאת בעצם?

מאיפה מגיע השם המתגלגל הזה ובשביל מה היא טובה? ובכן, פלנצ'ה היא למעשה מן משטח חשמלי מלבני, המגיע בגדלים משתנים (תלוי אם הוא ביתי או תעשייתי) והעשוי מברזל יצוק העובר תהליך של השחרה על מנת למנוע חלודה לאורך השימוש והשנים. כמעט תמיד, המשטח מצופה בחומר מיוחד המונע הדבקות של המזון, בדומה למחבתות הטפלון המוכרות.

> קליק למתכון נזיד עדשים כתומות מהיר וקל להכנה

הפלנצ'ה בעצם משמש לצלייה, טיגון והכנה בגריל של מגוון גדול מאוד של מזונות. בעצם כל מה שנראה לכם הגיוני להכין בעזרתה, או יותר נכון עליה – חביתות, חביתיות (פנקייקים), חזה/ נתחי עוף או כל נתח בשר אחר, אנטיפסטי של ירקות וכל דבר העולה על דעתכם. לרוב, או לפחות במסעדות, היא אכן משמשת לצליית דגים ובשרים שונים, לעתים גם ירקות שורש.

לאוהבי השפה הסקרנים התוהים על קנקנה של המילה ומקורה, אני יכולה לספר שפירושה המילולי של המילה "פלנצ'ה" מעט מפתיעה – מגהץ. זה כמובן עושה הגיון מסוים, מדובר בשני משטחים שייעודם להתלהט. עם זאת, כשהפלנצ'ה נמצאת במטבח משמעות המילה משתנה לאותו "טאבון", משטח לוהט המשמש לצליית והכנת מזון. אגב, הפלנצ'ה יכולה לשמש גם כסוג של מנגל, כאשר הן מגיעות עם מקום המיועד לגחלים ובצידיה פתחים דרכם מתפזר העשן וכך ניתן לצלות בשרים או דגים וכן הלאה בברביקיו ללא מגע ישיר עם האש. ניתן להשתמש בה גם כמעשנת ועדיין, לא חייבים לצלות עליה רק בשרים. יש אין סוף אפשרויות לשימוש בה.

כל עוד מנקים אותה היטב או אפילו מייחדים אותה לסוג מסוים של מזון, אין שום בעיה להכין בה גם קינוחים או מתוקים, אם רוצים. ניתן להכין עליה מגוון חביתיות או טורטיות מקמחים שונים כמו קמח תירס, קמח עדשים או קמח חומוס, אפשר להכין גם פנקייקים מתוקים לארוחות בוקר או מני קינוחים חמים מקורמלים. פלנצ'ה נהדרת גם לצליית ירקות למנות כמו חציל בטחינה עם צנוברים קלויים וטימין, אנטיפסטי מגוון עם קישואים, כרוב, בטטה צלויה, בצלצלים מושחמים, ראשי שום שלמים, אספרגוס, גזרים צרובים ופלפלים צבעוניים. אפשר להכין גם סוגים שונים של מוקפצים עם ירקות, רוטב סויה, שומשום, טופו צלוי ונבטים ושימו לב, אפשר להכין אפילו שקשוקה מפוארת!

בשורה התחתונה, פלנצ'ה היא מכשיר נהדר ומשדרג למטבח שאפשר לרכוש הביתה בגודל המתאים ובתקציב לא מוגזם, למי שאוהב להשקיע באוכל, להתפנק וגם לגלגל מילים יפות על הלשון בשעת ההגשה.