בורגול – כל היתרונות הבריאותיים
מה אתם יודעים על ריפות? לא, זו לא הייתה קללה. בורגול, או בשמו העברי המקורי, ריפות, הוא מאכל די נפוץ, אבל למרות שכולם יודעים מהו בורגול, מתי לאחרונה ראיתם בורגול נקטף במצבו הטבעי? סביר להניח שלא ראיתם. זאת משום שבורגול הוא למעשה חיטה שעברה שלושה תהליכי עיבוד חשובים שהפכו אותה לבורגול בצורתו המוכרת: בישול, ייבוש וגריסה.
נתונים תזונתיים – ריפות (או בורגול)
הנתונים התזונתיים של הבורגול מעוררים התפעלות: ב-100 גרם בורגול יבש תמצאו 342 קלוריות, 12.29 גרם חלבון, 75.87 גרם פחמימות, 1.33 גרם שומנים, 17 מ"ג נתרן, 18.3 גרם סיבים תזונתיים, 6.875 מ"ג ויטמין B, 0.232 ויטמין B1, 0.115 מ"ג ויטמין B2, 5.114 ויטמין B3 (ניאצין), 1.045 מ"ג ויטמין B5, 0.342 מ"ג ויטמין B6, 27 מק"ג חומצה פולית, 2.46 מ"ג ברזל.
באותה כמות בבורגול המבושל – רק 83 קלוריות, 3.08 גרם חלבון, 18.58 גרם פחמימות, 0.24 גרם שומן, 4.5 גרם סיבים תזונתיים, 0.057 ויטמין B1, 0.028 מ"ג ויטמין B2, 1 מ"ג ניאצין, 0.344 ויטמין B5, 0.083 ויטמין B6, 18 מק"ג חומצה פולית ו-10 מ"ג ברזל.
אז מה בעצם כל כך טוב בבורגול ומי יכול ליהנות ממנו יותר מכל?
דיאטה
בדיאטה? מחפשים מנה משביעה, טעימה ומזינה ולא משמינה? בורגול הוא התשובה. הבורגול מכיל כמות קטנה ביותר של שומנים כך שעיקר השובע נובע מהפחמימה והחלבון שבו ונמנע תהליך של אגירת שומנים. הפחמימות מעניקות לגוף אנרגיה וחיוניות ומשביעות למשך מספר שעות. הסיבים התזונתיים של הבורגול משפרים את קצב חילוף החומרים בגוף ומסייעים בספיחת כולסטרול ותורמים לתהליך הירידה במשקל.
פותח סתימות מקצועי
אם אתם סובלים מחילוף חומרים איטי במיוחד, כאבי בטן, עצירויות, נפיחויות, קלקולי קיבה ובאופן כללי – מכירים את עצמכם כמי שנוטים לסבול מבעיות מעיים וקיבה – שלבו בתפריט הקבוע שלכם בורגול מדי פעם. אנחנו מתפתים בקלות לפרסומות המשכנעות אותנו לקנות כדורים ותרופות לזירוז קצב חילוף החומרים ובעצם, שילוב של בורגול בתזונה היומיומית יכול לשפר משמעותית את תפקודה של מערכת העיכול שלכם ולתת לכם חופש מהתעסקות בבטן ובנפיחויות לא רצויות. אמנם, השיפור אינו מתרחש בבת אחת, אבל לאט לאט תחושו הקלה משמעותית וקלילות גופנית.
שלוש, ארבע ולעבודה
אחרי שהכרנו את היתרונות הטמונים בבורגול, הגיע הזמן גם ליהנות מהמטעמים שאפשר להכין ממנו. אז מה אפשר להכין מבורגול?
קובה
הקובה הוא בין המנות האהובות שמביאות אתן טעם אמיתי של בית. אבל כמספר הבתים, מספר הגרסאות השונות של הקובה. הקובה הוא למעשה קציצות בורגול בשרניות, משביעות וספוגות מגוון טעמים, המוגשות בתוך מרק או כקציצות אפויות בתנור. אלו שאינם מתפשרים על הטעם מעדיפים את הבורגול שלהם מטוגן אבל מי שמעדיף להימנע משמן, יהנה לא פחות מהקציצות האפויות.
מג'דרה
המג'דרה היא מאכל ים תיכוני בעל מסורת ארוכת שנים המבוססת על שלושה רכיבים עיקריים: עדשים, בצל מטוגן ואורז או בורגול. שילוב הרכיבים יוצר טעמים נימוחים בפה הממסים גם את הקשוחים שבלבבות. המנה מוגשת כתוספת אבל מהווה מקור עשיר לחלבון ופחמימה בפני עצמה.
טאבולה
הטאבולה מהווה סלט חובה בכל מטבח ים תיכוני. יש לה מגוון גרסאות והודות לשילוב עם טעמים אירופאיים, היא זוכה כיום לסגנונות מחודשים, אבל הוותיקים לא יחליפו את המתכון מבית אמא בשום גרסה שבעולם. השילוב הטמון במנה ובו בורגול, פטרוזיליה, נענע, עגבניה ועשבי תיבול יוצר חוויה מרעננת בין המנות העיקריות בארוחה ומהווה מקור עתיר סיבים תזונתיים, ויטמינים חשובים, חלבון ופחמימה.
כמו בכל דבר, גם כאן לבורגול גרסאות וצורות הגשה שונות. כדי למצוא את המנה האהובה עליכם נסו להכין את הבורגול במגוון האפשרויות הקיימות והרשו לעצמכם לגלות טעמים חדשים. שלא כמו החיטה, הבורגול גמיש יותר ויכול להוות פוטנציאל למנות חדשות, מעניינות וכאלה שאף אחד עדיין לא גילה.