סין
|

תה ואורז יש בסין

תֵּה וְאֹרֶז יֵשׁ בְּסִין,
אֶרֶץ הַנִּדַּחַת;
וּבְאַרְצֵנוּ יֵשׁ חַמְסִין
כָּל מִינֵי קַדַּחַת.

את השיר המוכר הזה "תה ואורז יש בסין" כתב אברהם שלונסקי המוכשר בשנת 1922 על בסיס לחן עממי אוקראיני קיים. די מצחיק לקרוא את השיר הזה היום. אולי בשנת 1922 סין נחשבה למדינה נידחת, היום סין היא אחת הכלכלות הצומחות והמשמעותיות ביותר בעולם. יש לי עוד כמה מיתוסים לנפץ לכם, מוכנים? יש בסין הרבה יותר מתה ואורז, וגם אצלנו בישראל אמנם עדיין יש חמסינים אבל בהחלט ניצחנו את מיני הקדחת.

מבחינה קולינרית היסטורית, סין מקושרת יותר מכול עם אורז, זאת על אף שחוקרים עדיין לא תמימי דעים באשר למקור האורז. יש חוקרים הגורסים שהוא התחיל בסין בעוד חוקרים אחרים סבורים שמקור האורז הוא דווקא מהשכנה – הודו. כך או כך, אורז הוא המזון העיקרי עבור כמחצית מאוכלוסיית העולם והוא גם הגידול החקלאי השלישי בשכיחותו בעולם, מיד אחרי החיטה והתירס.

ההצלחה המסחררת של האורז היא תוצר של קלות הגידול שלו. את האורז ניתן לגדל בכל מקום, אבל ממש בכל מקום: בביצות מים או על צלעו של הר תלול, אך גם טעמו המיוחד של האורז אחראי לפופולריות שלו.

אצלי על השולחן, כמעט תמיד תמצאו אורז. אורז אדום, לבן, בסמטי, ארוך, פרסי, מלא או ארבוריו. יש כל כך הרבה מתכונים עם אורז, כל כך הרבה שילובים יוצאי דופן, כל כך הרבה טעמים. אז הנה, מתכון אורז שני מתכונים שאני אוהבת להכין עם אורז, כדאי מאוד לנסות בבית, בכל בית.

מג'דרה עדשים ירוקות – טבעוני / אתר סוגת בשיתוף אוכל טוב – מאקו.
***מנה טבעונית

מה צריך?
כוס אורז פרסי קלאסי
כוס עדשים ירוקות
5 כוסות מים
חצי כפית כמון
2 בצלים – לקצוץ
4 כפות שמן זית
כפית מלח

איך מכינים?

הניחו את העדשים הירוקות בתוך קערה ומלאו אותה במים. הניחו לעדשים לנוח במים כחצי שעה. לאחר מכן, סננו את העדשים.
בסיר חממו את השמן, הקפידו על להבה גבוהה. הוסיפו את הבצלים שקצצתם מראש לשמן וערבבו למשך 7 דקות או עד שהבצל מזהיב.
אל סיר הבצלים המוזהבים הוסיפו את העדשים שסיננתם וערבבו היטב.
הוסיפו תבלינים ומים, והרתיחו.

לאחר רתיחה, הנמיכו את הלהבה וכסו את הסיר. המשיכו לבשל למשך 20 דקות לערך או עד שהעדשים והאורז רכים.
כאשר המג'דרה מוכנה, הסירו אותה מן האש ותנו לה לשהות בסיר עם מכסה סגור למשך 10 דקות נוספות.

הגישו!

שבעתם? עכשיו נעבור לקינוח טעים בטירוף שגם הוא על בסיס אורז.

פודינג אורז עם תותים וקוקוס / אתר סוגת
***מנה טבעונית

מה צריך?
עבור הפודינג:
פחית קרם קוקוס
כוס אורז עגול
8 כפות סוכר
כוס וחצי מים
פחית נוזל אגוזי קוקוס
עבור ריבת התותים:
חצי קילו תותים – לפרוס
מיץ סחוט מחצי לימון
חצי כפית תמצית וניל
250 גרם סוכר לבן
לעיטור:
צימוקים
שקדים
אגוזי מלך קלויים
שבבי קוקוס

איך מכינים?

שטפו היטב היטב את האורז, בעזרת מסננת צפופה.
בשלו את האורז בסיר קטן עם מים. כסו את הסיר והביאו לרתיחה. כאשר מגיעים לרתיחה, הנמיכו את הלהבה ובשלו למשך רבע שעה נוספת. בתום 15 דקות, הסירו מהאש.

לריבה: הניחו את התות שפרסתם מבעוד מועד בקערה וצקו מעליהם את הסוכר. תנו לתותים עם הסוכר לנוח כ-10 דקות.
העבירו את התותים המסוכרים לסיר קטן נוסף ובשלו אותם על להבה נמוכה, בלי מכסה עד שהסוכר נמס, זה למשך דקות ספורות.
לסיר התותים הוסיפו את הוניל ומיץ הלימון שסחטתם וערבבו לאט. טעמו מדי פעם והתאימו את מינון הלימון והסוכר לטעמכם. בשלו על להבה נמוכה כ-25 דקות והסירו מהלהבה.

בסיר גדול ומעל להבה בינונית טרפו במטרפה את קרם הקוקוס ואת חלב הקוקוס, עד שהם מתאחדים לכדי בלילה אחידה וחלקה. הוסיפו את הסוכר והמשיכו לערבב.
הוסיפו את האורז, ערבבו במשך 10 דקות, עד שהאורז סופח את כל הנוזלים. טעמו ותקנו את מידת הסוכר הרצויה.

מחלקים את הפודינג לגביעי הגשה. על גבי הפודניג מניחים כפית ריבת תות ולבסוף מפזרים צימוקים, שקדים, אגוזי מלך ושבבי קוקוס.
קינוח פשוט מענג!

לעוד מתכונים של אורז באתר סוגת

פוסטים קשורים

כתיבת תגובה