זרעי צ'יה

מה אומרים מחקרים על הקשר שבין אומגה 3 לבין דיכאון?

דיכאון נחשב לאחת ההפרעות הפסיכולוגיות הרווחות ביותר בעידן שלנו. לפי הערכות כ-10% מהאוכלוסייה לוקה בדיכאון, כאשר נשים צפויות לסבול ממנו יותר מגברים. איגוד הבריאות העולמי הכריז לא מכבר שעד שנת 2020, דיכאון יהיה המחלה השנייה הרווחת ביותר בעולם, אחרי מחלות לב.

דיכאון קליני מסווג בכל מיני צורות החל מדיכאון מג'ורי (דיכאון קליני) דרך הפרעה דו קוטביות (מאניה דיפרסיה) ועד לדיכאון לאחר לידה, ומומחים רבים סבורים שלתפריט המזון שלנו יש תרומה להתפתחותו של דיכאון.

כדי להבין את הקשר שבין התפריט שלנו לבין דיכאון, צריך להבין כיצד פועל המוח.

המוח שלנו עשיר בחומצות אמינו לכן הוא דורש מנות קבועות של אומגה 3 שהיא למעשה ממשפחת חומצות האמינו. משהמוח שלנו מבין שאין לו מספיק חומצות אמינו מתחילות להן תנודות במצבי הרוח שלנו. ואכן, יש לא מעט מחקרים שתומכים בקשר הזה: מחסור באומגה 3 ו/או העדר איזון בין אומגה 3 לבין אומגה 6 עלולים להוביל לסימפטומים של דיכאון.

אומגה 3 לנשים: להפחתת הסיכוי ללקות בדיכאון אחרי לידה

דיכאון לאחר לידה הוא תופעה מאוד רווחת המשפיעה על כ- 10%-20% מהנשים שילדו. אם לא מטפלים בדיכאון שלאחר הלידה, הוא עלול להתפתח לדיכאון חמור יותר, ומעבר לסבל שחווה האישה יש פה גם תינוק קטן וחסר ישע שחשוף לתנודתיות שלילית במצבי הרוח של האם. במקרים קיצוניים, דיכאון לאחר לידה יכול להוביל אף להתאבדות האם, לא עלינו.

בשל כל אלו חשוב מאוד לטפל בדיכאון לאחר לידה. מספר מחקרים הוכיחו כי מחסור באומגה 3 עלול להיות הגורם להתפתחות של דיכאון לאחר הלידה. מניתוח של אחד המחקרים שהתפרסמו בשנת 2002 בכתב העת להפרעות אפקטיביות (The Journal of Affective Disorders) עולה כי צריכה מוגברת של דגים קשורה עם שכיחות נמוכה יותר של דיכאון אחרי לידה.
מחקר אחר שפורסם הראה כי נשים שיש להן יותר מילד אחד או נשים שעברו הריונות רצופים בלי הפסקה בין הריון להריון בסיכון גבוה יותר ללקות בדיכאון לאחר לידה עקב שינויים גדולים יותר בחומצות אמינו ובתוך כך באומגה 3.

* דגים הם המקור הנפוץ והמוכר לאומגה 3, אולם הם מכילים אומגה 3 רק אם התזונה שלהם הייתה עשירה ברכיב הזה. כלומר אצל חלק מהדגים אחוז הרכיב נמוך מאוד ובחלקם אין כלל. לכן מומלץ להעשיר את התזונה שלנו דווקא במקורות הצמחיים והבטוחים יותר, כמו פשתן, זרעי צ'יה ואגוזי מלך.

אומגה 3 ודיכאון ילדות

נמצא קשר גם בין דיכאון ילדות לבין אומגה 3. כך למשל, לא מזמן פורסם מחקר שבדק 28 ילדים בגילאי 6 עד 12 ונדגמו באופן רנדומלי. 28 הילדים חולקו ל-2 קבוצות: קבוצת ילדים אחת קיבלה בין 560 מיליגרם ל – 600 מיליגרם אומגה 3 ליום במשך 4 חודשים וקבוצת ילדים נוספת קיבלה פלסיבו למשך 4 חודשים. קבוצת הילדים שנטלה תוספי אומגה 3 הראתה פחות סימפטומים של דיכאון כבר למן השבוע ה-8 של השימוש. בעוד שקבוצת הילדים שנטלה פלסיבו לא הראתה שום שיפור בסימפטומים. תוצאות מאוד מרשימות לכל הדעות!.

אומגה 3 והפרעה דו-קוטבית

מחקרים מראים שיש גם קשר אמיץ בין אומגה 3 לבין הפרעה דו קוטבית (מאניה דיפרסיה), וליתר דיוק מחסור באומגה 3 עלול להביא להתפרצות של סימפטומי דיכאון. כך לדוגמה, ממחקר שפורסם בשנת 2005 בכתב העת לפסיכיאטריה קלינית (The Journal of Clinical Psychiatry) עולה שאומגה 3 יעילה יותר לטיפול בהיבט הדיכאוני של מניה דיפרסיה. במחקר זה דגמו 12 נבדקים עם הפרעה דו קוטבית ונתנו להם תוסף אומגה 3 למשך 6 חודשים. 8 מהנבדקים דיווחו על הפחתה של כ-50% מהסימפטומים הדיכאוניים כבר לאחר החודש הראשון. מחקר נוסף שפורסם בשנת 2009 בכתב העת לתזונה קלינית תמך בתוצאות של המחקר הזה.

לסיכום, נראה שיש קשר הדוק בין אומגה 3 לבין דיכאון ומספר רב של מחקרים מאוששים קשר זה ביתר שאת. עם זאת חשוב לציין שישנם עוד גורמים להתפתחות דיכאון, חלקם גורמים גנטיים חלקם סביבתיים.

פוסטים קשורים

כתיבת תגובה